Tek vsak dan: da ali ne?

1101
Tek vsak dan

Večina med vami se dobro zaveda, da je tek več kot odlična vadba. Vseeno pa se je smiselno vprašati, ali je pametno teči prav vsak dan. Glede na to, kaj vse nam tovrstna aktivnost lahko prinese, bi bil odgovor seveda pritrdilen. A nikakor ne smemo pozabiti, da tek v naše življenje lahko prinese tudi težave, kot so na primer poškodbe zaradi prevelike intenzivnosti. V tem primeru je dobro razmisliti o tem, da bi si tudi na tem področju privoščili vsaj nekaj počitka. To pomeni, da bi se teku tu in tam lahko brez slabe vesti odpovedali.

Vsakodnevni tek po eni strani učinkovito manjša tveganja za nekatere vrste bolezni. Po drugi strani pa vsakodnevna vadba lahko prinaša poškodbe, ki so neposredno vezane na tek. To vpliva tako na zdravje, splošno počutje in ne nazadnje še na sam uspeh pri aktivnosti.

Čeprav je kar nekaj tveganj, če tečemo prav vsak dan, nekateri vneti tekači kljub temu tečejo vsakodnevno. Sami najbolje poznate svoje telo in veste, koliko v resnici zmorete. Splošno mnenje strokovnjakov pa je – tekači bi si morali vsaj enkrat na teden vzeti dan za počitek oziroma za okrevanje.

Dejstva, ki podpirajo vsakodnevni tek

Ali boste tekli vsak dan ali ne, je torej predvsem odvisno od vas samih. Ne glede na to, da je smiselno, da se vsaj en dan v tednu teku odpoveste, pa po drugi strani obstaja kar nekaj prednosti, ki so v prid temu, da tečete vsak dan. To je odlična novica za vse tiste, ki si ne predstavljate dneva brez teka.

Z vsakodnevnim tekom boste bistveno zmanjšali tveganja za bolezni srca in ožilja, srčnega napada ali kapi in razvoj nevroloških bolezni, kot so na primer Parkinsonova ter Alzheimerjeva bolezen. A pri tem je dobro poudariti, da je dovolj že 5 do 10 minut teka na dan, da vsaj malo zmanjšate tveganja za omenjene bolezni. To je dobra novica za vse, ki pri teku ne morete zdržati prav veliko časa. Strokovnjaki celo podpirajo dejstvo, da je koristneje, če tečete manj časa in zato pogosteje.

Po raziskavah je najboljši recept za zmanjševanje tveganj bolezni s pomočjo teka – 30 minut teka po petkrat na teden.

Dejstva, ki podpirajo vadbo teka s počitkom

Koliko počitka na teden bi športnik potreboval, je zlasti odvisno od vrste ter trajanje vadbe. Kakšen od tekačev bo torej potreboval samo en dan počitka, da si opomore od tedenske vadbe, spet drugi dva, nekateri potrebujejo celo po več tednov.

Veliko raziskav pokaže na številna tveganja poškodb zaradi pretiravanja s tekom. Še zlasti pri tem mislimo na tveganja za akutne poškodbe. Tekači, ki pretiravajo s količno vadbe, se na primer soočajo s plantarnim fasciitisom, Ahilovim tendinitisom ali bolečo iliotibialno vezjo.

Če si boste na teden dovolili vsaj en dan počitka, se boste naslednji dan med tekom dokazano počutili bolje in veliko močnejše. Dan ali dva počitka namreč učinkovito zmanjša količino kortizola – to je stresni hormon. Ta vrsta hormona ne nazadnje lahko povzroči utrujenost, razdražljivost, depresijo, težave s spanjem in nekatere druge zdravstvene težave.

To se praviloma zgodi, če svojemu telesu ne boste ponudili dovolj počitka. Eno- ali dvodnevni tekaški oddih bo torej dobro poskrbel še za to, da se ne boste počutili izgorele ali da se ne boste s tekom pričeli celo preveč dolgočasiti.

Kdaj je najustreznejši čas za počitek?

To je predvsem odvisno od tega, kakšen tip tekača ste. Če na primer med vikendom pretečete ogromno kilometrov, je ponedeljek najboljši dan za odmor. Če pa trenirate za maraton ali drug tekaški dogodek ter vadite predvsem ob sobotah, je najboljši dan za počitek zagotovo petek, torej dan pred samo intenzivno vadbo. V tem primeru boste imeli pri napornejši vadbi spočite noge in tudi svoj um.

Najbolje pa seveda je, da prav vsak med vami prisluhne svojemu telesu in ne željam, zahtevam ter potrebam drugim okoli vas. Če se vam torej zdi, da potrebujete tekaški oddih, si ga brez slabe vesti vzemite – kadar koli in kjer koli. Če se počutite utrujene ali čutite bolečine, si ne delajte prevelikih ciljev za tekoči teden. Časa za dober in intenziven trening bo zagotovo še dovolj. Sicer pa je zelo pomembno, da bolečino upoštevate, saj bi vas v nasprotnem primeru lahko pripeljala tudi do tako velike poškodbe, da bi se morda morali teku za vedno odpovedati.

Počitek za tekače začetnike

Še posebej pa je počitek pomemben za vse tiste, ki ste pričeli na novo teči – zagotovo vas ni prav malo! Strokovnjaki bi vas na tem mestu opozorili, da tecite največ do tri ali štiri dni na teden. V času, ko šele gradite svojo vzdržljivost, hitrost ter aerobno sposobnost, je izjemno pomembno, da količino treninga postopoma vključujete v svoj tekaški načrt. Lahko na primer tečete vsak drugi dan.

Najpomembneje je, da si torej vzamete čas za okrevanje telesa. Ob prostih dnevih lahko opravljate katero drugo športno aktivnost, ki vam je še posebej pri srcu, a ni prezahtevna. Prav tako pa je pomembno, da vam počitek ne postane izgovor za to, da ne tečete. Če torej želite doseči začrtane cilje, morate dosledno upoštevati svoj tekaški urnik.

Tudi v dneh, ko ne tečete, se lahko ukvarjate s katero od aktivnosti. Še posebej dobrodošle so na primer vadbe moči, pilates, joga in plavanje.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.