Rekreativno drsanje in blagodejni vpliv na zdravje

608
Rekreativno drsanje

Drsanje je lahko zelo zabavna in cenovno dostopna zimska športna aktivnost. Medtem ko potrebujete za smučanje drago smučarsko opremo in smučarsko karto, pa je za drsanje potreben zgolj nakup drsalk in vstopnice, ki je običajno dostopna globini denarnice. Seveda pa lahko v lepem sončnem vremenu poiščete tudi zaledenelo naravno drsališče in na ta način izkoristite vse prednosti idilične zimske narave.

Mnogi od vas, ki ne znate drsati, ste verjetno mnenja, da ste zamudili priložnost, da bi se naučili te izjemno koristne športne aktivnosti. Vendar pa naj vas razveselimo, da tudi za to ni nikoli prepozno. Prvih korakov na ledu se lahko lotite kar sami ali se udeležite tečaja drsanja.

Ne pozabite na primerna oblačila in izbiro drsalk

Podobno kot za vse druge športne aktivnosti je tudi pri drsanju pomembno, da izberemo primerno opremo, v katero so vključene drsalke in primerna oblačila. Pri izbiri drsalk je potrebno biti pozoren na to, da so dovolj trde in da nudijo dobro oporo gležnjem ter s tem omogočajo lažje gibanje po ledu. Če se boste odločili za drsanje le nekajkrat na sezono, potem so primerne tudi plastične drsalke; če pa boste redno drsali, je bolje izbrati usnjene. Seveda ne pozabite na izbiro primerne velikosti. Drsalke morajo biti udobne in vas ne ne smejo prav nikjer tiščati.

Drsanje za otroke
Otroci z drsanjem razvijajo ravnotežje ter pridobivajo na moči in kondiciji.

Kar se tiče oblačil, je najbolje, da so le ta primerno topla in udobna, vendar naj ne bodo preveč debela, saj vas bodo s tem ovirala pri sami aktivnosti. Poleg tega vam bo že kmalu po začetku drsanja postalo vroče. Obvezni so tudi pokrivalo in rokavice, ki vas zaščitijo v primeru padca in varujejo pred mrazom.

Z drsanjem boste okrepili mišice in poskrbeli za ravnotežje

Je že res, da velja rekreativno drsanje za zabavno razvedrilo, ki pa se lahko izkaže tudi za zelo učinkovito športno aktivnost. To boste kaj hitro opazili vsi tisti, ki ne drsate ravno pogosto, ko boste po drsanju občutili prijetno bolečino v mišicah. Med drsanjem boste tako poskrbeli za vse mišice, še posebej pa boste krepili stegenske mišice, trebušne mišice, mišice zadnjice in hrbtne mišice.

To pa še ni vse. Medtem ko boste drsali po ledu na tankih klinih drsalk, boste skušali ostati na nogah, s čimer boste podzavestno krepili tako ravnotežje kot tudi koordinacijo. Z ohranjanjem ravnotežnega položaja boste podzavestno krepili mišice celega telesa.

Drsanje je dobro tudi za srce in ožilje

Rekreativno drsanje uvrščamo med dolgotrajne zmerno intenzivne športne aktivnosti, zaradi česar boste s to aktivnostjo krepili vzdržljivost in poskrbeli za svoje srce. Verjetno se bodo mnogi od vas razveselili podatka, da z rekreativnim drsanjem porabite v eni uri kar 500 kalorij, kar je toliko kot pri teku. Posledično to pomeni, da boste z drsanjem izgubili odvečno težo in je zato odlična izbira za vse tiste, ki želite tudi pozimi izgubiti nekaj kilogramov.

Kadar se odločate za rekreativno drsanje na prostem, so v tem primeru pozitivni učinki na vaše telo še toliko večji. Z drsanjem boste v tem primeru vplivali tudi na vaše srce, ožilje in celoten dihalni sistem, saj ima vdihavanje svežega zraka toliko večje blagodejne učinke na vaša pljuča.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.