Kako se pripraviti na zimski tek?

213
Zimski tek

Številni med vami želite preko zime ohraniti svojo fizično pripravljenost za tek, zato priprave izvajate tudi v športnih dvoranah. Zimski čas je namreč odlična priložnost, da okrepite pomembne mišice za tek, prav tako lahko v tem času okrepite utrujene vezi in pridobite na gibljivosti in koordinaciji.

Z zimsko tekaško vadbo boste zmanjšali tudi možnost poškodb v novi tekaški sezoni, obenem boste nadaljevali s tekom v prijetni družbi še drugih strastnih tekačev. Po vsej verjetnosti se boste na tek odpravili še ven v naravo in na ta način ohranili doseženo bazo vzdržljivosti.

Ste na ta podvig dovolj dobro pripravljeni?

Glavni cilj zimskega teka

Glavni cilj tekaškega treninga v hladnih zimskih dneh je vsekakor odlična pripravljenost tekača na začetek naslednje pomladanske sezone. Pri zimskem teku v ospredju ni intenzivnost, zato so teki daljši in manj intenzivni.

Zimski tek v naravi
Ko boste pripravljeni, se odpravite na daljši zimski tek v naravi.

Zimska kondicijska vadba mora poleg aerobne vzdržljivosti vsebovati še razvoj moči, tehnike teka pa tudi gibljivosti. Vsaj enkrat na teden je treba izvesti tekaški trening na prostem, kjer je najpametneje odteči lahkoten, dolg, v hrib ter intervalni tek v naravi. Pri tem se ne sme pozabiti na primerno ogrevanje in atletsko abecedo.

Raznovrstna športna vadba

Če želite v teku napredovati, se boste morali ukvarjati z raznovrstno športno vadbo. Ta vam bo v veliki meri pomagala preprečevati nastanek poškodb. Na dolgi rok se vam to veliko bolj izplača, kot pa če bi poskušali iskati kakršne koli druge bližnjice. Zimski treningi teka naj zato v dvoranah vključujejo vadbo za razvoj moči celega telesa in razvoj gibljivosti.

Treninge za moč izvajajte z različnimi pripomočki in z lastno težo. Vaje in število ponovitev prilagajajte trenutnim sposobnostim. Mišična moč je izjemno pomembna pri sami prevenciji poškodb. Zagotavlja namreč večjo stabilnost sklepov in varuje kosti.

Med pomembnejšimi vrstami mišic pri teku so mišice trupa. Te telesu omogočajo stabilnost ter varujejo hrbtenico. Močno jedrno namreč zelo vpliva na večjo splošno moč, obenem še na hitrost, na boljše ravnotežje in tudi na veliko boljšo agilnost ter ne nazadnje na koordinacijo.

Prijavite se na skupinsko vadbo

Zimski tek lahko opravljate sami, kar pomeni, da si sami določite urnik treningov, teren, po katerem boste tekli, dvorano, v kateri boste vadili, ter podobno. Po drugi strani pa se lahko prijavite na skupinsko vadbo oziroma organizirane zimske treninge teka.

Skupinski zimski tek
Skupinski zimski tek vam bo vlil veliko dodatne motivacije.

Pri nas je kar nekaj posameznikov ali podjetij, ki vam takšne treninge omogoča po dostopnih cenah. Zimski tek bo na ta način potekal pod drobnogledom profesionalnih tekačev, ki vas bodo opozorili tudi na to, da morate v zimskem času za tek v naravi na sebi nositi primerna oblačila ter tekaško obutev, ki se od tiste, ki jo uporabljate spomladi, precej razlikuje.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.