Kako se odvaditi od kajenja?

131
Odvajanje od kajenja

Če prenehate kaditi, s tem pozitivno vplivate tako na svoje zdravje kot tudi na zdravje ljudi okoli vas. Zmanjša se tveganje za nastanek bolezni srca in pljuč, raka, možganske kapi, srčnega infarkta in težav z vidom. Opustitev kajenja vam zagotovo koristi ne glede na to, koliko časa ste kadili.

Nikotin, ki je prisoten v cigaretah, je visoko zasvojljiv. Ko prenehate kaditi, se lahko pojavijo tako imenovani odtegnitveni simptomi. Ti najpogosteje vključujejo tesnobo, depresijo, razdražljivost, težave s spanjem in povečan apetit. Možnost za uspeh pa lahko povečate tako, da se na opustitev kajenja dobro pripravite.

Nasveti za odvajanje od kajenja

Za vas smo zbrali nekaj najučinkovitejših nasvetov:

 1. Določite datum prenehanja kajenja. Datum naj bo vezan na prihajajoča dva tedna. Ne izberite pa dneva, za katerega veste, da bo stresen in naporen. Izbrani datum si obkrožite na koledarju in ga postavite na vidno mesto.
Datum za opustitev kajenja
Na koledarju si označite datum, ko boste enkrat za vselej opustili kajenje.
 1. Prijateljem in družini povejte, da nameravate prenehati kaditi. Povejte jim, da boste morda imeli odtegnitvene simptome. Prosite jih, naj vam pri tem pomagajo, naj vas spodbujajo, da boste lažje prenehali s kajenjem in pri tem vztrajali.
 2. Sestavite seznam razlogov za opustitev kajenja. Seznam postavite na vidno mesto, na primer na hladilnik. Ko vas bo zagrabila želja po kajenju, ga natančno preberite.
 3. Iz svojega doma, avtomobila in z delovnega mesta odstranite vse tobačne in nikotinske izdelke. Odstranite tudi vse drugo, kar je povezano s kajenjem, na primer pepelnik, vžigalnik in vžigalice. Očistite dom in delovno mesto, skratka prostore, ki imajo vonj po nikotinu. Tudi vonj po dimu namreč lahko sproži željo po kajenju.
 4. Prepoznajte sprožilce, zaradi katerih želite kaditi. To so lahko določene dejavnosti, občutki, tudi ljudje. Zapišite, na kakšen način se lahko s tem soočite. Če na primer želite kaditi takoj, ko se zbudite, načrtujte drugo dejavnost, ki vas bo zamotila. Zagotovo se bo najbolje obnesla telovadba.
 5. Naredite načrt, kako boste prenehali kaditi. Seznanite se z orodji, ki vam lahko pomagajo pri opuščanju kajenja, npr. s strokovnim svetovanjem in nadomestnim zdravljenjem z nikotinom. Odločite se za vsaj eno ali dve izmed njih – več o tem v nadaljevanju.

Orodja za opuščanje kajenja

Na razpolago imate vsaj šest možnosti, ki vam lahko pomagajo pri odvajanju od kajenja:

 • Strokovno svetovanje: Dobro podporo in veščine za opustitev kajenja vam lahko omogoči svetovanje usposobljenega zdravstvenega delavca. Ta vas bo tudi naučil, kako obvladati odtegnitvene simptome in željo po kajenju. Svetovanje lahko opravite individualno, na skupinski terapiji ali prek telefonske terapije.
 • Nikotinsko nadomestno zdravljenje: Željo po nikotinu vam lahko zmanjša nikotinsko nadomestno zdravljenje, kamor sodijo nikotinski obliži, žvečilni gumiji, pastile in podobno. Ne uporabljajte pa elektronskih cigaret ali brezdimnega tobaka, saj vam to ne bo koristilo pri opuščanju kajenja. Še vedno namreč vsebujejo nikotin.
Nikotinski obliž
Pri odvajanju od kajenja vam lahko pomagajo nikotinski obliži.
 • Zdravila na recept: V pomoč pri zmanjšanju simptomov odtegnitve so vam lahko zdravila na recept, kot so nosna pršila in nikotinski inhalatorji. O teh zdravilih se posvetujte s svojim zdravnikom. Morda boste morali nekatera zdravila pričeti jemati dva tedna pred datumom prenehanja kajenja, da bodo pričela delovati.
 • Hipnoza: Željo po kajenju vam lahko pomaga zmanjšati tudi hipnoza. To je praksa, ki vodi skozi misli in občutke. Lahko vas pripravi do tega, da povsem prenehate kaditi.
 • Akupunktura: Željo po nikotinu naj bi pomagala zmanjšati tudi akupunkturna terapija z zelo tankimi iglami. Ta uravnoveša energijske kanale v telesu.
 • Podporne skupine: V podpornih skupinah se lahko pogovarjate z drugimi, ki se odvajajo od kajenja. Morda vam bo pogovor o tem, kako so sami prenehali kaditi, izjemno koristil.

Obvladovanje želje po kajenju

V prvi vrsti je pomembno, da se izogibate situacijam, ljudem in krajem, ki vas mikajo, da bi kadili. Obiskujte prostore, kjer se ne kadi, na primer restavracije, knjižnice, muzeje in galerije. V ustih imejte žvečilne gumije ali bonbone brez sladkorja, roke pa zaposlite z antistresno žogico ali pisalom.

Ne uživajte alkohola in kofeina, saj vas bo sicer kajenje premamilo hitreje. Pijte zdrave tekočine, kot sta voda in sok. Ko se uspešno uprete želji po kajenju, se nagradite. To vas bo še dodatno motiviralo, ostali boste pozitivno naravnani. Opravljajte dejavnosti, ki vas odvračajo od kajenja, na primer čiščenje, umetniško ustvarjanje, vrtnarjenje.

Povečana telesna teža po kajenju – kaj morate vedeti?

Po prenehanju kajenja lahko pridobite nekaj kilogramov. Seveda je bolj zdravo to, kot da še naprej kadite.

Da bi preprečili pridobivanje telesne teže:

 • Jejte zdravo in raznoliko hrano. Sem sodijo sadje, zelenjava, polnozrnati kruh, nemastni mlečni izdelki, fižol, pusto meso, ribe. Če ste med obroki lačni, jejte zdrave prigrizke, na primer jogurt z nizko vsebnostjo maščob.
 • Pijte vodo pred, med in po obrokih. Na ta način boste imeli občutek, da je vaš želodec poln in boste preprečili prenajedanje. Zdravnika vprašajte, koliko tekočine lahko popijete na dan in katera je za vas najprimernejša.
 • Bodite telesno dejavni. Aktivnosti vam bodo pomagale zmanjšati željo po hrani in znižati nivo stresa. Vsak dan se sprehajajte ali se ukvarjajte s katero od drugih dejavnosti. Tudi o tem se lahko posvetujete s svojim zdravnikom.
infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.