Kako pozdraviti vneto grlo?

651
Vneto grlo

Vsakdo se je v življenju že vsaj enkrat srečal s simptomi vnetega grla. Opazil je srbenje, praskanje in pekoč občutek, ki ni nič kaj zabaven. Še zlasti v primeru, da ga spremljajo ostali simptomi prehlada ali resnejših virusov, ki v zimskem času radi napadejo naše telo. Vneto grlo je tako lahko resnično zoprna tegoba.

Dobro pa je vedeti, da lahko za boleče grlo veliko naredite sami, brez posveta z osebnim zdravnikom. Obstaja namreč veliko načinov, ki bodo vnetje grla olajšali.

1. Grgranje slane vode

Grgranje slane in tople vode vam lahko pomaga pomiriti praskajoče grlo. Sol namreč potegne sluz iz nabreklega in vnetega tkiva ter tako pomaga lajšati nastalo nelagodje.

Strokovnjaki priporočajo kombinacijo ¼ do ½ čajne žličke namizne soli in kozarec tople vode. Mešanico mešajte, dokler se sol popolnoma ne raztopi. Grgrajte nekaj sekund in izpljunite. Postopek ponavljajte večkrat na dan.

2. Nakup pastil za boleče grlo

V lekarni imate na voljo ogromno pastil, ki jih lahko kupimo brez recepta. Omenjene pastile vsebujejo mentol, ki nežno otrpne tkivo v grlu. To pa vam bo začasno olajšalo občutek bolečine.

Pastile proti vnetju grla
V lekarni so vam na voljo različne pastile proti vnetju grla.

Dejstvo pa je, da imajo lahko bomboni popolnoma enak učinek. Bomboni povečajo proizvodnjo sline in pomagajo ohranjati dobro namazano grlo. Seveda navadni bomboni ne bodo imeli tako dolgotrajnega učinka kot pastile, vendar pa jih v primeru nuje lahko brez težav zaužijete in si s tem olajšate bolečino.

3. Pomagajte si z medom

Topel čaj, ki smo mu dodali žličko medu, vam lahko pomaga pomiriti razdraženo grlo. Čaj vas bo hidriral, kar je tudi izredno pomembno za zdravljenje vnetega grla. Pomembno pa je, da si pripravite skodelico čaja z medom takoj, ko opazite, da vas v grlu žgečka.

Preizkusite lahko zeleni čaj, ki deluje antibakterijsko in je pomemben za lajšanje bolečin. Poleg tega pa je bogat vir antioksidantov ter pomaga zmanjšati različna vnetja. Med je koristen tudi za zaviranje dražečega kašlja, ki se velikokrat pojavi sočasno s prehladom in bolečim grlom.

4. Preizkusite razpršilo z žajbljem in ameriškim slamnikom

Pri bolečem grlu lahko uporabite tudi razpršilo, ki vsebuje kombinacijo žajblja in ameriškega slamnika. Omenjena kombinacija zelišč pripomore k hitrejši odpravi vnetja in bolečine.

5. Bodite vedno dobro hidrirani

Hidracija telesa je izredno pomembna za zdravje vnetega grla. Ko ste dehidrirani, vaše telo ne more ustvariti dovolj sluzi oziroma sline in s tem ne more poskrbeti, da bi bilo grlo dovolj naravno navlaženo. To zagotovo poslabša otekanje in vnetje.

Topel čaj za boleče grlo
Spijte veliko toplega čaja, da bo grlo ves čas navlaženo.

Pripravite si lahko topel čaj, krožnik tople juhe ali pa si preprosto privoščite kozarec vode. Izogibati pa se je potrebno kofeinu in alkoholu, ki še dodatno izsušita boleče grlo.

6. Uporabite vlažilec zraka

Dihanje vlažnega zraka je zelo pomembno za pomiritev oteklega tkiva v nosu in grlu. Vključite vlažilec in si tako povečajte količino vlage v sobi.

7. Privoščite si parno kopel

Če nimate vlažilca, si lahko bolečine olajšate z vdihovanjem pare iz tople prhe. Paro lahko enostavno ustvarite tudi tako, da v umivalnik spustite izredno vročo vodo in nato vdihujete nastalo paro. Vodo lahko pristavite tudi na štedilnik in pustite, da 30 minut vre. To bo znatno povečalo vlago znotraj stanovanja in vam olajšalo dihanje.

8. Spite s privzdignjeno glavo

Ko vas boli grlo, si na posteljo namestite dodaten vzglavnik. Višina vam bo pomagala lažje dihati. Tako boste čez noč lažje spali in ne bo vam potrebno spati z odprtimi usti, kar bi še dodatno izsušilo grlo in povzročilo še večje bolečine.

9. Pojdite k zdravniku

Če se vnetje grla ne izboljša ali se celo poslabša in če imate vročino, je najbolje, da obiščete zdravnika, ki vas bo testiral za prisotnost bakterije streptokoka. Tako vam bo lahko predpisal ustrezen antibiotik, ki bo hitro in učinkovito pomagal pri izboljšanju in odpravi bolečin v grlu.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.