Kako med smučanjem stopala ohraniti topla?

98
Topla stopala med smučanjem

Ljubitelji smučanja se boste zagotovo strinjali s tem, kako nesrečno se lahko počutite, če vas med aktivnostjo na snegu zebe v noge. Ta težava je pogosta zlasti pri smučarjih začetnikih, ki se še niso uspeli prav dobro soočiti z nasveti in triki, kako si pred spuščanjem po beli strmini ogreti noge in jih ohraniti tople.

Če imate med smučanjem mrzle prste na nogah, to ni samo sila neprijeten občutek, temveč težava lahko vpliva tudi na samo smučanje. Bolj kot so stopala topla, udobneje je smučati. To je dejstvo!

V nadaljevanju nekaj odličnih nasvetov, kako med smučanjem ohranjati topla stopala.

1. Oblecite primerno tanke smučarske nogavice

Debele smučarske nogavice niso nujno najtoplejša izbira. Tanjše nogavice za smučanje predstavljajo vašo drugo kožo in stopalom omogočajo dihanje. Debelejše nogavice praviloma zadržujejo vlago, močijo stopala in jih tako ohlajajo.

Smučarske kompresijske nogavice CEP Ski Merino
Moške in ženske smučarske kompresijske nogavice CEP Ski Merino – Extreme Vital

Če ste torej do sedaj v zimskem času prisegali na debele nogavice, raje preizkusite tanjše, da boste lahko občutili razliko. Pri izbiri nogavic pa bodite pozorni še na ustrezen material, ki bo poskrbel za dihanje stopal, odvajanje vlage in za zagotavljanje izolacijske toplote.

2. Spodnjih zaponk pri smučarskih čevljih ne zategnite preveč

Smučarje pri aktivnosti najpogosteje zebe, ker imajo spodnje zaponke pri pancerjih preveč zategnjene. Ker so verjetno kje slišali ali dobili nasvet, da morajo imeti čim tesnejše smučarske čevlje, si zato zaponke zapnejo čim močneje, kar pa ni dobro.

Če nosite smučarsko obutev primerne velikosti in imate peto zaklenjeno, ne potrebujete dodatnega pritiska na preostali del stopala. Čevlji za smučanje naj se torej udobno prilegajo, a to ne pomeni, da morate omejiti pretok krvi v stopala.

3. Obujte smučarsko obutev prave velikosti

Če želite, da se vam bo smučarska obutev pravilno prilegala, mora biti najprej prave velikosti. Dobro je, da v trgovini preizkusite čim več modelov. Že doma si lahko izmerite stopala – narišite njihov obris na kos papirja, nato izmerite še dolžino in širino. S tem lahko določite natančno mero smučarskih čevljev.

Moški smučarski čevlji Salomon S/Pro Supra Boa 120 GW (2024)
Moški smučarski čevlji Salomon S/Pro Supra Boa 120 GW – Extreme Vital

Če med smučanjem nosite prevelike čevlje, to ne bo omejilo samo vaše sposobnosti pri aktivnosti, temveč boste imeli še vrzeli praznega prostora v čevljih. Noge bodo posledično hladne in ne bodo primerno izolirane. Podobno se dogaja z obutvijo, ki je premajhna. Omejen je pretok krvi in s tem prekinjena cirkulacija. Noge oslabijo, postanejo blede in mrzle.

4. Zamenjajte stare podloge za smučarske čevlje

Podloga smučarskih čevljev se sčasoma lahko povsem obrabi. To velja zlasti v primeru, ko kupite ali si izposodite rabljeno obutev. Ko se materiali podloge pričnejo razgrajati, se zmanjšujejo izolacijske lastnosti in tudi sposobnost podloge, da zmore odvajati vlago na zunanjo lupino.

Stare obrabljene obloge v smučarski obutvi, ki so deformirane in nimajo primerne oblike, prav tako ne objemajo profila stopala. To pa pomeni več prostora za zadrževanje hladnega zraka.

5. Med odmorom smučarske čevlje za nekaj časa pustite odpete

Ko si boste na belih strminah privoščili odmor, je pomembno, da v tem času smučarske čevlje odpnete. To bo namreč zagotovilo, da bo ujeta vlaga iz čevljev izstopila, vanje pa bo vstopil svež zrak. Če boste počivali v zaprtem prostoru, na primer v ogrevani restavraciji ali koči, si vzemite vsaj 10 minut časa za ogrevanje, preden se spet odpravite na pobočje.

Ženski smučarski čevlji Atomic Hawx Ultra 85 GW (2024)
Ženski smučarski čevlji Atomic Hawx Ultra 85 GW – Extreme Vital

Sprostitev zaponk smučarskih čevljev je ključna tudi v primeru, če boste počivali nekje na odprtem oziroma v zunanjih prostorih. V tem primeru lahko namreč poskrbite za zmanjšanje mraza in bolečine v nogah. Pazite še, ko boste želeli sezuti čevlje, da ne stopite v sneg ali lužo, saj vas bo zaradi mokrih nogavic še toliko bolj zeblo.

6. Nosite suhe nogavice

Ko se po celodnevnem smučanju vrnete domov, najprej pospravite nogavice in poskrbite za podlogo čevljev, da se dobro posuši. Obutev lahko postavite v bližino grelnika ali radiatorja, a je pomembno, da čevljev in podlog ne postavljate direktno na toploto, ker se lahko poškodujejo ali se zmanjša njihova življenjska doba.

Na večdnevno smučanje je nujno vzeti vsaj nekaj parov smučarskih nogavic. Tako boste lahko vsak dan nosili sveže in suhe nogavice. Če boste v čevlje za smučanje stopali v suhih nogavicah in bo podloga v njih prav tako suha, bodo vaša stopala toplejša.

7. Primerno se oblecite

Za prijetno smuko ne bo zadosti, če boste poskrbeli samo za primerno ogreta stopala, ob tem pa boste povsem pozabili na druge dele telesa. Prepričajte se, da nosite dovolj toplo smučarsko jakno, termo hlače in da ste poskrbeli za osnovno plast, da boste lahko ves čas ohranjali ustrezno temperaturo celega telesa.

Moška smučarska bunda Dainese HP Spur (2023)
Moška smučarska bunda Dainese HP Spur – Extreme Vital

Pomembno je, da so smučarska oblačila kar se da visoko zračna in vodoodporna. Zračnost bo dobro poskrbela za odvajanje vlage, vodoodpornost pa za zaščito pred zunanjimi elementi, kot sta sneg in voda. V branje vam priporočamo tudi članek: Kaj obleči, da nam bo na smučanju prijetno?

8. Priskrbite si grelnik za noge

Morda pa ste do sedaj preizkusili že vse zgoraj omenjene metode, a vas med smučanjem še vedno zebe v noge. V tem primeru je čas, da si kupite kakovosten grelnik za noge. Tega lahko vsak večer priključite v svoji sobi in tako poskrbite za tople smučarske čevlje, ki jih boste potrebovali naslednje jutro.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.