Energijska ploščica ali gel: po čem poseči?

129
Energijska ploščica ali gel

Če ste športnik ali rekreativec, ki išče dodaten odmerek energije, si lahko pomagate z dvema glavnima možnostma: energijskimi geli in energijskimi ploščicami. Gre za hiter obrok, ki hkrati hitro napolni vaše izpraznjene baterije v telesu in ga vrne v optimalne obrate.

Poskrbite, da vam naslednjič med vadbo ne bo zmanjkalo energije. Ampak kaj izbrati, katere so prednosti in razlike med energijskimi geli in ploščicami? V nadaljevanju vas čaka nekaj razlage in nasvetov, da se boste lažje odločili za izdelek, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam.

Energijski geli

Energijski geli so priročno pakirani, polni koncentriranih ogljikovih hidratov, ki so na voljo v številnih okusih. Športnikom med vadbo zagotavljajo hiter dostop do novih zalog energije, ne da bi pri tem povzročili nelagoden občutek polnega želodca.

Energijski geli Science in Sport
Energijski geli Science in Sport: Go Isotonic Gel 30 x 60ml – Extreme Vital

Zanimivo, da novejši izdelki za uživanje ne potrebujejo več vode, saj le-te dovolj vsebujejo že sami. So lahko prebavljivi, zagotavljajo takojšnje rezultate in ne povzročajo želodčnih težav. Ne glede na to, da so vsekakor pravi partner med vadbo, pa z njimi ne gre pretiravati. Preverite, kdaj jih zaužiti in koliko – glede na vrsto in težavnost vadbe.

Energijske ploščice

Energijske ploščice so okusni prigrizki, ki vsebujejo hranila, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in vlaknine. Vse to je seveda osnova za zagotavljanje trajne energije, ki jo vaše telo med vadbo ves čas potrebuje. Za razliko od energijskih gelov vsebujejo tudi zdrave maščobe in vitamine, zaradi česar so prehransko nekoliko bolj uravnoteženi.

Energijske ploščice Science in Sport: Go Bake 50g
Energijske ploščice Science in Sport: Go Bake 50g – Extreme Vital

Ploščice prav tako vsebujejo precej manj sladkorja, zato so odlična izbira tudi za tiste, ki iščejo nekoliko bolj zdrave prigrizke. Tudi energijske ploščice so na voljo v različnih okusih, med katerimi ne boste pogrešali niti čokolade. Ker vsebujejo več sestavin in ne le ogljikovih hidratov, potrebujejo nekoliko več časa za prebavo, kar pomeni, da bo nova doza energije na voljo malenkost kasneje kot pri energijskem gelu.

Kako se torej odločiti?

Pri izbiri med energijskim gelom in energijsko ploščico – kot virom dodatne energije med vadbo – je treba upoštevati osebne preference in to, kaj je za vaše telo in življenjski slog najbolj primerno. V resnici ni dokazanih velikih razlik, zato bo verjetno za vas edino merilo, kaj vam bolj ustreza. Med tekom ali kolesarjenjem iztisniti energijski gel v usta ali prigrizniti okusno energijsko ploščico?

Tako nekako se vprašajte in si odgovorite. Nekateri imajo raje ploščice, ker imajo ob tem občutek, da so nekaj pojedli, kar jim poteši volčjo lakoto. Razlika je denimo, da energijski geli zagotavljajo hiter odmerek ogljikovih hidratov, so nekoliko manj uravnoteženi, medtem ko energijske ploščice zagotavljajo počasnejše sproščanje ogljikovih hidratov ter vsebujejo dodatne koristi za zdravje, kot so vitamini in zdrave maščobe.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.