8 nasvetov, kako ohraniti zdrave ledvice

445
Zdrave ledvice

Ledvice so pomemben organ človeškega telesa, ki je v velikosti pesti in se nahaja na dnu rebrne kletke, na obeh straneh hrbtenice. Za normalno delovanje našega telesa ledvice opravljajo veliko pomembnih nalog:

  • iz krvi filtrirajo odpadne snovi, odvečno vodo in druge nečistoče, ki se shranijo v mehurju in se skozi urin izločijo iz telesa;
  • uravnavajo raven Ph, soli in kalija v telesu in proizvajajo hormone, ki uravnavajo krvni tlak in nadzorujejo proizvodnjo rdečih krvničk;
  • odgovorne so za aktiviranje oblike vitamina D, ki pomaga telesu absorbirati kalcij za gradnjo kosti in uravnavanje delovanja mišic.

Ohranjanje zdravih ledvic je zato ključnega pomena za vaše splošno zdravje in počutje. In kaj lahko storite, da bodo ledvice ostale zdrave? Tu je nekaj nasvetov.

1. Bodite aktivni in fit

Telesna vadba ni dobra le za vašo telesno težo in ožji pas. Prav tako lahko zmanjša tveganje za kronično ledvično bolezen in zmanjšuje raven krvnega tlaka ter okrepi zdravje srca.

Športna aktivnost v naravi
Z redno športno aktivnostjo boste okrepili tudi zdravje ledvic.

Seveda vam zato ni potrebno teči maratona, ampak so dovolj že hoja, tek, kolesarjenje ali celo ples. Predvsem pa je pomembno, da poiščete dejavnost, ki vas bo veselila in zabavala, saj se je boste lažje lotili in pri njej tudi vztrajali.

2. Nadzirajte sladkor v krvi

Sladkorni bolniki in tisti, ki imajo povišan krvni tlak, so bolj nagnjeni k okvari ledvic. Ker celice vašega telesa ne morejo porabljati glukoze, so zato ledvice prisiljene v močnejšo filtracijo, kar lahko v nekoliko letih povzroči tudi večjo škodo. Če boste redno nadzirali raven krvnega sladkorja v krvi, boste bistveno zmanjšali tveganje za okvaro ledvic.

3. Spremljajte krvni tlak

Tudi visok krvni tlak lahko povzroči okvaro ledvic. Če imate ob tem še pridružene bolezni, kot so na primer sladkorna bolezen, srčno žilne bolezni ali povišan holesterol, je to lahko zelo resno. Normalen krvni tlak je 120/80 in če imate dalj časa povišanega nad 140/90, morate začeti razmišljati o spremembi življenjskega sloga ali pa vam bo zdravnik celo predpisal zdravila.

4. Spremljajte telesno težo in uživajte zdravo prehrano

Ljudi s prekomerno telesno težo že tako ogrožajo številna zdravstvena stanja, ki lahko poškodujejo ledvice. Med najpogostejšimi so sladkorna bolezen, bolezni srca in bolezni ledvic. Zato je izjemno pomembno, da vaša zdrava prehrana vsebuje malo natrija in da se izogibate predelanemu mesu ter drugim živilom, ki škodujejo ledvicam. Osredotočite se predvsem na uživanje svežih sestavin z nizko vsebnostjo natrija, kot so cvetača, borovnice, ribe in polnozrnate žitarice.

5. Pijte veliko tekočine

Nasvet, da je treba popiti osem kozarcev vode na dan, ni iz trte zvit, predvsem zaradi tega, ker vas spodbuja, da ostanete hidrirani. Če boste poskrbeli za reden in dosleden vnos tekočine, bodo tudi ledvice ostale zdrave.

Pitje vode
Pitje zadostne količine ima na zdravje ledvic pomemben vpliv.

Voda pomaga očistiti natrij in druge strupene snovi iz ledvic ter zmanjšuje tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni, zato si prizadevajte, da je spijete vsaj 1,5 do 2 litra na dan. Ljudje, ki so že kdaj imeli ledvične kamne, bi morali za reden vnos vode poskrbeti še toliko bolje.

6. Ne kadite

Ker kajenje poškoduje krvne žile v telesu, lahko to vodi do počasnejšega pretoka krvi po telesu in ledvicah. Kajenje povečuje tudi tveganje za nastanek raka ledvic, zato ob prenehanju bistveno vplivate na zmanjšano tveganje, da zbolite za to zahrbtno boleznijo.

7. Izogibajte se protibolečinskim tabletam

Protibolečinska zdravila lahko močno poškodujejo ledvice, če jih jemljete redno zaradi kroničnih bolečin, glavobolov ali artritisa. Če se redno spopadate z bolečinami, se morate posvetovati z zdravnikom, ki vam bo predpisal zdravljenje, ki varuje ledvice.

8. Preverite delovanje ledvic

Če obstaja kakršno koli tveganje za okvaro ali bolezni ledvic, je nujno, da imate redne preiskave delovanja ledvic. Na ta način boste pravočasno odkrili težave in preprečili morebitno večjo škodo.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.