3 nasveti za varnost med smučanjem

71
Varnost med smučanjem

Že pred vrhuncem zimske sezone se smučišča zelo hitro napolnijo. S tem se pričnejo napolnjevati tudi urgence, kajti smučanje sodi med najbolj tvegane rekreativne športe. Že na začetku vsake smučarske sezone se v kliničnem centru obravnava veliko poškodovanih smučarjev. Njihove poškodbe pa so odvisne predvsem od vrste dejavnosti, zlasti od hitrosti smučanja. Če je hitrost večja, so možne tudi poškodbe glave, prsnega koša in trebuha.

Pri smučarskih poškodbah, kjer so v igri manjše hitrosti, so najpogostejši zlomi. Tipičen je na primer zlom goleni nad smučarskim čevljem. V zadnjih desetletjih je veliko poškodb povezanih s križnimi vezmi. Slednje je zagotovo posledica zarezne oziroma karving tehnike. Zaradi nje lahko tudi nekoliko manj izkušeni smučarji dosegajo večje hitrosti, na njihova kolena pa ob tem delujejo zelo velike sile.

V nadaljevanju navajamo tri izjemno koristne nasvete za večjo varnost pred omenjenimi poškodbami na smučišču. Če si torej želite na belih strminah zagotoviti čim večjo varnost in čim manj poškodb, jih striktno upoštevajte.

1. Obvezno upoštevajte pravila

V prvi vrsti na belih strminah smučajte tako, da nikogar ne ogrožate. Ob nevarnosti se vedno pravočasno ustavite. Če za nekom smučate, se mu vedno prilagajajte. Prehitevate lahko z vseh strani, a le če je dovolj prostora. Ob vključevanju na smučišče upoštevajte vse smučarje, ki so že na njem.

Ne ustavljajte se na ozkih ter nepreglednih delih smučišča. Če na tem delu slučajno padete, se morate čim hitreje pobrati in umakniti oziroma opozoriti na svoj položaj. Vzpenjate se lahko samo na robu smučišča. Upoštevajte vso signalizacijo. V primeru nezgode ste dolžni pomagati, če imate sami nezgodo, pa ste se dolžni legitimirati.

2. Vedno nosite čelado

Med obvezno smučarsko opremo za otroke sodi smučarska čelada. Za odrasle torej ni obvezna, a strokovnjaki še kako priporočajo, da jo vedno nosite. Pri nakupu tega kosa zaščitne opreme se je pametno z izkušenim prodajalcem posvetovati, predvsem kar se tiče same oblike in velikosti.

Smučarska čelada Smith Maze MIPS (2023)
Smučarska čelada Smith Maze MIPS – Extreme Vital

Ključno je tudi, da je čelada za smučanje izdelana iz kakovostnih materialov, ki so vzdržljivi. Pomembne lastnosti so še teža, prezračevanje in podloga. Čelada ne sme biti pretežka, vključuje naj vsaj nekaj zračnikov, ki morajo biti zasnovani tako, da jih smučar lahko tudi zapre. Čelada naj ima snemljivo podlogo, da jo po potrebi lahko operete. A nobena še tako kakovostna čelada vam ne bo kaj dosti pomagala, če se na smučanju ne boste obnašali odgovorno.

3. Primerno se oblecite

Da bo vaša smuka kar se da prijetna in varna, se primerno oblecite. Smučanje je torej vrsta športa na prostem, kjer se vremenske razmere lahko v hipu spremenijo. Posledično je ključnega pomena, da se oblačila temu zmorejo prilagoditi. Smučarska oblačila se ponašajo s številnimi funkcijami: dobro vas lahko zaščitijo pred zunanjimi vplivi vremena, odvajajo znoj, grejejo in ohranjajo vas suhe. Priporočamo oblačenje po slojih, kjer naj ima vsak sloj svojo nalogo.

Smučarska oblačila Colmar - hlače in bunda
Smučarska oblačila Colmar – hlače MU 1412 in bunda Modular MU 1379 – Extreme Vital

Tako imenovani čebulni sistem oblačenja se torej na smučanju lahko odlično obnese. Omogoča namreč dodajanje ali izpuščanje slojev – vse je odvisno od intenzivnosti vadbe in vremena. Če je vadba nekoliko intenzivnejša ter so temperature višje, slecite plast za plastjo, da se boste izognili toplotnemu pregrevanju.

Če pa temperature padajo oziroma boste zniževali stopnjo intenzivnosti, se oblecite nazaj, s tem pa se boste izognili ohlajanju. Za smučanje so ključni trije sloji oblačil, kjer vsak opravlja svojo funkcijo. Spodnji sloj učinkovito odvaja znoj stran od telesa, srednji sloj omogoča učinkovito toplotno izolacijo, zaščitni vrhnji sloj pa nudi zaščito pred dežjem, snegom, vetrom in mrazom.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.